Flyktingar tvingas från läger i Ingusjien

Om mindre än en vecka hålls presidentval i Tjetjenien. Ett val som ska visa att delrepubliken nu återvänt till det normala, hävdar Ryssland. Flyktinglägren ska tömmas och flyktingarna kan återvända hem. För tiotusentals flyktingar i grannrepubliken Ingusjien är det bara tomma löften. Trots att de hotats och ett läger nu stängts tänker de inte återvända.
Det är inte något val. Det är som Stalin , Kreml och ingenting bra kommer ur det, säger Hussain medan hans grannar och familj håller på att slå bort brädor och ta ned tältduken från det som varit 15 människors hem i två år. Tjetjenien under Kadyrov är minst lika illa som den ryska federala makten, fortsätter Hussain. Vi har tagit oss in bakvägen i det som snart är ett öde fält, lägret Bella. För några dagar sedan kom rysk militär och stängde av gas, el och vatten. Några kvinnor försökte stoppa dem och blev blåslagna. Andra flyktingar har hotats, en del har blivit bortförda och gripna. Allt för att få människor att lämna lägret. Runt lägret finns gott om polis, militärposteringar och en stridsvagn. Journalister och hjälparbetare kan bara ta sig in i smyg. Hussein tittar sig oroligt omkring och fårorna i ansiktet djupnar än mer. Till Groznij återvänder vi inte. Det är extremt farligt och instabilt. Varje dag hörs explosioner och där finns inget för oss, säger Hussein. Har var på en kort resa dit nyligen, det är bara två kilometer till gränsen från lägret och det tar en timme till den tjetjenska huvudstaden. Ryska myndigheter vill tömma de fyra stora flyktinglägren som i flera år varit tiotusentals människors hem. Flyktingarna kan återvända hem för nu är läget normalt igen. Det ska ju bli presidentval, heter det. Men få flyktingar har något hopp om att kunna återvända. Husseins familj och grannarna fyller lastbilen med brädor, tältduk, vattendunkar, tv-apparat och lite kläder och kör 50 meter till grannlägret Sadsidka, som betyder ”stanna halvvägs” på tjetjenska , bokstavligt och bildligt talat sant. Lägret är stängt, säger de. Det finns varken el, vatten, gas eller ljus längre, säger Hussain. Det är andra gången han tvingas flytta. Första två åren bodde familjen i en järnvägsvagn, sen två år i Bella och nu ska de till Sadsidka. Sadsidka är ett läger som finansieras av Saudiarabien. Det är rikt har egen moské, ingen alkohol eller cigaretter tillåts där till skillnad från övriga läger. Det ryktas att det är här wahabiterna sprider muslimsk extremism. Å att lägret fungerar som träningsbas för nya religiöst motiverade gerillakrigare till krigets Tjetjenien. )
Maria Persson Löfgren i flyktinglägret Bella, Ingusjien maria.persson-lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".