Ska hjälpa Säpo signalspana. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Säpo ska kunna få information av FRA

Svenska säkerhetspolisen, Säpo, bör även i framtiden kunna använda sig av Försvarets Radioanstalt, FRA, för att signalspana. Det föreslår Anders Eriksson, som utrett frågan på uppdrag av regeringen.

Ensamutredaren Anders Eriksson betonar dock att det bara får förekomma när mycket allvarliga hot riktas mot nationell eller internationell säkerhet.

– Det finns ibland så allvarliga hot mot vårt land, eller dem som lever här, eller mot andra länder och deras befolkningar, att det undantagsvis i ett enskilt fall ändå är rimligt att signalspaning ska kunna få bedrivas för polisens behov, säger utredaren Anders Eriksson.

Han förslår dock att det ska krävas skärpta lagar som skyddar den enskildes integritet och domstolsbeslut innan Säpo får signalspana.

Den tidigare Säpo-chefen Anders Eriksson fick i höstas uppdraget att utreda hur Säpo, på ett reglerat sätt, ska kunna använda sig av signalspaning. Detta efter den infekterade debatten kring lagstiftningen som ger Försvarets Radioanstalt, FRA, den möjligheten.

Ett villkor var då att bara Försvarsmakten och regeringen skulle kunna använda sig av FRA.

Samtidigt har både statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask hela tiden hävdat att Säpo behöver tillgång till informationen.

Ett förslag skulle vara att Säpo skulle bygga upp en egen signalspaning. Men Anders Eriksson gillar inte den idén.

– Jag har då funnit att det enda genomförbara alternativet är FRA-alternativet. Därtill kommer att jag ser en rättssäkerhetsfördel med det alternativet. Nämligen att man därigenom kan avskära polisen från att få tillgång till all den information som går igenom en fiber. Jag har föreslagit att polisen bara ska få ut från FRA den information som domstolen har bestämt och som angår just det ändamålet, säger utredaren Anders Eriksson.

Men justitieminister Beatrice Ask är inte helt nöjd med Anders Erikssons slutsats. Hon vill komplettera med en grundligare genomgång som svarar på frågorna om polis och militär bör skiljas åt och om Säpo därför bör ha en egen signalspaning.

– Jag tror nämligen att den frågan kommer att ställas i debatten. Då tycker jag att det är viktigt att innan vi skickar ut det på remiss ha med det.

Men spär inte det på debatten och förvirringen när du för in det här om nu Anders Eriksson i sin utredning väljer bort det för att han ser inte det som rimligt?

– Nej, det hoppas jag inte, säger justitieminister Beatrice Ask.

Marie Forssblad
marie.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".