Utländska underleverantörer hotar Gnosjö

Electrolux kommer att öka inköpen från utländska underleverantörer i låglöneländer. Företagets VD, Hans Stråberg, säger att det blir för dyrt att behålla många av de svenska leverantörerna. Electroluxchefens besked oroar de svenska leverantörerna som idag levererar delar till företaget.
I Småland finns flera småföretag som är beroende av Electroluxföretaget Husqvarna, ett av dem är Walles Metallfabrik utanför Gnosjö, där Patrik Andersson är en av delägarna. Walles Metallindustri ligger i Söderby utanför Gnosjö, det har ett 20-tal anställda och tillverkar olika plåtdetaljer, framför allt till Husqvarnas åkgräsklippare som står för halva omsättningen idag. Det är en produkt som även sysselsätter 10-15 andra företag i trakterna. Och även om ingen pekat ut just den delen av Electrolux sortiment så lever underleverantörerna hela tiden med vetskapen om att det står låglöneländer i kö för att ta över. På Walles arbetar man just nu med ett effektiviseringsprogram som ska sänka kostnaderna för att ytterligare öka konkurrenskraften. När åkgräsklipparna en gång introducererades dök en representant för Husqvarna upp på Walles med en bunt ritningar under armen och frågade den dåvarande ägaren om han med sitt kontaktnät kunde fixa fram de underleverantörer som behövdes. På ett stormöte bland företagarna i Gnosjö fördelades produktionen. Idag är det helt andra metoder som gäller. Men Patrik Andersson varnar samtidigt för en övertro på låglöneländer, själv har han fått ta över order där företag ångrat sig och tvingats flytta hem igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".