Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medicinläkare vill inte ta emot barn

Medicinläkarna på sjukhuset i Varberg avsäger sig det yttersta ansvaret när de vårdar sjuka barn som kommer in under natten. Läkarna anser sig inte ha rätt kompetens för att kunna ta hand om barnen.

– Vi har aldrig jobbat med barn. Det ingår inte i utbildningen i internmedicin. Barn är ju en egen specialitet. Vi är inte vana vid patientens symptom, vi är inte vana vid doseringar, vi är inte vana vid egentligen någonting. Vi kan det helt enkelt inte, säger Niklas Brywe, som är medicinläkarnas fackliga ombud.

Nu protesterar medicinläkarna på sjukhuset i Varberg mot den nya rutin som innebär att de ska ta hand om barn som kommer in akut under natten.

Niklas Brywe säger att de är påtvingade en arbetsuppgift som de inte klarar av. Läkarna arbetsvägrar inte, men skriver i journalanteckningar att de saknar kompetens för patienten.

Men sjukhuschefen Kristina Wallentin säger att de visst har kompetens och att det endast handlar om vårdbedömning och inte om behandling av barnen.

– Jag tycker att de underskattar den kompetens de faktiskt har. Det handlar om att bedöma, behöver det här barnet, den här ungdomen, ha direktkontakt med en barnspecialist? Då kan det här barnet transporteras till Länssjukhuset som ju har länets barnklinik, säger Kristina Wallentin.

– Jag tror att det är svårt att föreställa sig att ha ansvaret för något man inte kan. Och det är barn, säger Niklas Brywe.

Annika Augustsson, SR Halland
annika.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".