Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fri intagning till gymnasiet gav sänkta betyg

Västerås kommun har i höst avbrutit försöket med att låta alla elever komma in på sitt förstahandsval till gymnasiet, även om de inte klarat godkända betyg i basämnena svenska, matematik och engelska. Sedan försöket inleddes har elevernas betyg i grundskolan försämrats kraftigt.
Åke Hillman är kommunstyrelsens ordförande i Västerås. - Det var ju väldigt om bland eleverna. Det som också hände var att betygsnivån i högstadiet föll. Jag tror att det hängde ihop med att man vet att man kommer in på det önskade programmet, oberoende av om man har fullständiga betyg. Det gjorde att det blev svårare för både lärare och föräldrar och skolledningen att motivera och få eleverna engagerade i att få fullständiga betyg, säger Åke Hillman. För tre år sen införde Västerås kommun en så kallad fri intagning till gymnasiet. Eleverna fick komma in på den utbildning de ville, även om de inte hade godkänt i de viktiga basämnena. Men nu har försöket stoppats eftersom betygen på grundskolan rasade när försöket pågått några år. Förut var det ungefär 25 procent av eleverna som inte fick godkända betyg i alla ämnen i nian, senast fick över 35 procent av eleverna inte godkända betyg i alla ämnen. Åke Hillman tror att det beror på att eleverna vet att de inte behöver kämpa lika hårt längre. Andra röster i Västerås tror att också till exempel nedskärningar inom skolan har gett eleverna sämre betyg. Det här som har hänt i Västerås kan få stor betydelse för hur den framtida gymnasieskolan i hela Sverige kommer att utformas. Västerås har stått som modell för utbildningsminister Thomas Östros utvecklingsplan där han sagt att alla elever i framtiden ska få komma in på gymnasiets nationella program, även om de inte klarat godkänt i basämnena. Något som också gymnasiekommittén senare föreslagit.
Bengt Hansell bengt.hansell@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".