Minskade utländska satsningar med låg dollarkurs

Utländska investeringar i Sverige minskar. Och fortsätter dollarn att falla i värde leder det till än färre utländska investeringar i forskning och utveckling. Det förutspår statliga Invest in Sweden Agency, ISA. Rolf Rising, jobbar med att få hit utländska IT och elektronikföretag att investera, ser klara risker för att investerarna nu blir försiktigare.
Efter några tuffa år för IT-branschen ser det nu lite ljusare ut igen, och efter flera år av sparande börjar det bli dags för att göra nya investeringar. Men dollarfallet gör det klart svårare för Sverige att locka till sig de utländska investerarna. För några år sedan, när de utländska investeringarna i forskning och utveckling var som störst var också dollarn mycket dyrare än idag. Och det spelar en väsentlig roll när utländska företag väljer var de ska etablera utvecklingcentra, säger Rolf Rising, som jobbar med att få IT-investeringar till Sverige. För även om det handlar om ganska avancerat utvecklingsarbete, så är priset numera viktigt. När nu kronan blir allt mer värd jämfört med dollarn, så blir det samtidigt dyrare att anställa utvecklingsingenjörer i Sverige för utländska företag. Speciellt viktigt med ett lågt pris på forskning och utveckling är det för ett land som Sverige, som automatiskt har ett underläge jämfört med USA, där de flesta stora IT-jättarna har sin hemvist, säger Rolf Rising på Invest in Sweden Agency.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".