Bostadsbolag hjälper till ”invandrarfritt” boende

Kommunala bostadsbolag i Blekinge är villiga att hjälpa främlingsfientliga bostadsökare att hitta lägenhet i mer eller mindre ”invandrarfria” områden trots att bostadsbolagens chefer uppger att de inte alls jobbar på det viset. Det här visar en granskning som SR Blekinge gjort och efter avslöjandet, funderar integrationsminister Mona Sahlin på att förändra i diskrimineringslagen.
– Här uppmuntrar man ju verkligen främlingsfientliga människor att fortsätta leva i tron att man ska bo tillsammans med människor med samma hudfärg. Det är inte acceptabelt, säger Mona Sahlin. Med påhittad identitet ringde SR Blekinge till samtliga kommunala bostadsbolag i Blekinge för att granska om främlingsfientliga personer får bolagens hjälp att hitta mer eller mindre ”invandrarfritt” boende. I alla Blekinges kommuner utom i Ronneby var bolagen villiga att hjälpa till. Ronnebyhus förmedlare var den enda som var avvisande. Inga ”Inga stökiga invandrare” Eftersom det inte var de enskilda bostadsförmedlarna vi ville granska utan de kommunala bostadsbolagens sätt att hantera sådant här har vi rekonstruerat de inspelade telefonsamtalen med hjälp av en skådespelare. Karlshamnsbostäder skickade en broschyr där de kryssat för de områden som ska undvikas om man vill slippa invandrare. – Vi har ju jättetrevliga områden utanför stan också. Fast oftast är det väl utanför stan som invandrarna hamnar också? – Nej, så är det inte. Vi har väl något område, men där vet jag väl om att ni inte vill ha i så fall. Kan du inte skicka lite handlingar och sätta kryss där det bor många invandrare? – Ja, visst kan jag göra det. Sedan att det är någon i något område kan jag inte lova att det är helt fritt. Karlskronahems förmedlare räknade upp vilka områden vi skulle söka om vi vill slippa bo där invandrare bor. Så här reagerar bolagets vid Inger Ljungkvist på det. – Vi får inte agera så utåt, absolut inte. Det är en viktig ståndpunkt från företagets sida. Hur vanligt är det att sådant här förekommer tror du? – Jag vet inte, men jag hoppas verkligen att det inte förekommer speciellt ofta. Det beklagar jag i sådana fall, säger Inger Ljungkvist, vd för Karlskronahem. Ser över lagen Nu tänker integrationsminister Mona Sahlin titta på hur diskrimineringslagen kan förändras för att motverka att bostadsbolag medverkar till att främja segregerat boende. – Om det finns luckor här så att man idag inte kan tydligt och enkelt kan komma åt den här öppna diskrimineringen av att man upprätthåller segregerade områden, då ska jag se över lagstiftningen, ja, säger integrationsminister Mona Sahlin.
Robert Henriksson robert.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".