Taylor släpper inte greppet om Liberia

Liberias förre president Charles Taylor vägrar släppa greppet om makten. Trots att han nu befinner sig i exil i Nigeria försöker han styra landet genom att ringa till politiska, ekonomiska och militära makthavare inne i Liberia. Det berättar EU-kommissionens chargé d'affaires i Monrovia, Goeff Rudd.
Det har gått en och en halv månad sedan Charles Taylor lämnade det krigshärjade Liberia. Men hans inflytande är fortfarande stort. Varje dag tar han fram sin mobiltelefon och ringer upp vissa nyckelpersoner inne i Liberia. Dessutom får han regelbundet besök av ministrar och inflytelserika affärsmän i sitt hem i sydöstra Nigeria. Rädsla för att Taylor ska komma tillbaks Bland vanligt folk i Liberia väcker det här oro. Det var Charles Taylor och hans rebeller som för 14 år sedan inledde de blodiga strider som tagit livet av 200 000 människor. Nu är rädslan stor att Taylor ska försöka komma tillbaka och att han ska påverka landets politik. Taylor samlar ihop pengar Regeringsrapporter visar att Taylor länsade centralbanken innan han lämnade landet. Nu ringer han runt till affärsmän för att samla ihop pengar. Hur stora summor det handlar om är det ingen som vet. Men än mer oroande är, menar Geoff Rudd, att statskassan dräneras på pengar. På olika sätt förs statliga medel ut ur landet. Det är ett logiskt antagande att en del av de här pengarna har gått till Charles Taylor, säger Geoff Rudd. Om statskassans hål inte täpps till kommer den tillträdande regeringen som ska ta över makten den 14 oktober, inte kunna uppfylla några av sina löften. Det kommer helt enkelt inte att finnas några pengar kvar.
Lena Hansson lena.hansson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".