Sverige godkänner extra EU-stöd till nötodlare

När EU:s jordbruksministrar möts på måndag ska ministerrådet ta ställning till ett nytt extrastöd till odlare av spanska nötter. Sverige är mot den här typen av stöd men kommer ändå att godkänna att EU betalar ut stödet fast utan att säga ja berättar jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist.
– Det betyder inte att Sverige kommer att säga ja men det betyder att Sverige kommer att lägga ner sin röst om vi är väldigt ensamma om att vara negativa, säger Ann-Christin Nyqvist. Vad jordbruksministern säger innebär att de spanska nötodlarna på måndag med största sannolikhet får besked om att över 600 miljoner räknat i svenska kronor ska betalas ut som ett engångsstöd. Det innebär att 60 000 spanska odlare i snitt får 10 000 kronor som ett engångsstöd. Överlappa mellan två system Orsaken till att Spanien vill ha ett extrastöd är att EU håller på att byta stödform och då vill den spanska regeringen hjälpa nötodlarna så att de inte blir utan stödpengar under det år det gamla stödet upphör och det nya inte börjat gälla. ”Vi litar på rådets känsla för de ekonomiska, sociala och miljömässiga problem som kännetecknar denna sektor”, skriver den spanske jordbruksministern Miguel Arias Canete i ett brev till jordbruksministrarna. Sverige kan stoppa förslaget ensamt Spanien kan uppenbarligen lita på de andra EU-länderna. Ändå är detta en fråga som ett enskilt land kan stoppa. Men det tänker inte Sverige göra trots att Sverige är mot den här typen av stöd, säger jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist. – Det innebär att vi är pragmatiska och vi ser till de negativa effekterna av det här stödet. Eftersom vi bedömer att det är liten skada eftersom det är så kort period så är vår hållning att det ska finnas ett utrymme för att göra en markering men att inte då omöjliggöra för spanjorerna att få det här stödet. Det här är inget majoritetsbeslut så att det enskilt land som säger nej kan stjälpa hela projektet, säger hon.
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".