Mjölkbonden Börje Svensson. Foto: Jimmy Karlsson/SR.
EU-kommissionen:

"EU:s mejerimarknad fungerar inte"

Uppdaterad: 18:52
Det finns för mycket mjölk och för få mejerier i EU. Följden har blivit sänkta priser för bönderna, medan konsumenterna betalar ungefär lika mycket för mjölk och smör ute i butiken. Det konstaterar EU-kommissionen i en rapport om mejeribranschen i dag.

– Vi ligger på Arla och vill att Arla ska ta ut bättre pris i butik, men vi har globalt sett ett överskott på mjölk, och så länge vi har det så är det väldigt svårt att få ut bättre betalt för mjölken, säger Björn Svensson mjölkbonde i Tenhult.

I dag får Björn Svensson ungefär 2:75 kronor per liter mjölk, som han säljer till Arla. När Arla sedan säljer vidare till butiken har priset stigit till 5:50. Butiken lägger sedan på 15 procent plus moms och det är vad vi konsumenter får betala.

Frågan är hur Björn Svensson ska kunna få den extra krona han vill ha för sin mjölk.

– Det kortsiktiga det är som Milko har testat, att försöka förhandla sig till en extra krona, och hoppas på kundernas lojalitet. På medellång sikt så måste bönderna och deras mejerier, för bönderna är sina mejerier, börja samarbeta. Det finns ett antal miljoner att spara i det samarbetet, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

EU:s sätt att minska mjölkfloden består av stödköp av smör och skummjölkspulver. Och exportstöd för försäljning till länder utanför EU. Mer än så bör EU inte göra, anser kommissionen. I stället måste bättre konkurrens på marknaden uppmuntras i de enskilda länderna.

Björn Svensson i Tenhult hoppas att hans båda söner kommer att fortsätta som mjölkbönder på gården. Samtidigt hoppas han att inte alla tänker så.

– Det man önskar egentligen är att produktionen går ner och vi får ett underskott på mjölk, säger Björn Svensson.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".