Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finländska Fortum får kritik hemma

Finländska Fortum har blivit ett av de dominerande bolagen på den svenska elmarknaden, bl a genom köpet av Birka energi i Stockholm. Ett lyckat köp, tack vare större marknadandelar, höga elpriser och samordningsvinster. I finländska medier har Fortum på senare tid varit landets mest uppmärksammade företag. Men problemen inför framtiden är stora.
De höga elpriserna och förhoppningarna efter bl a förvärvet av Birka energi i Stockholm och en optimistisk halvårsrapport i förra månaden räddar inte Fortum undan en just nu mycket kritisk behandling i medierna hemma i Finland. Frågan som ställs är hur långt bolagets ståtliga planer på att bli ett verkligt stort energivaruhus på både el- och olje- och bensin-sidan i hela Norden- egentligen håller. Fortum tillkom ju för fem år sedan då elkraftföretaget Imatran Voima slogs samman med Neste, olje- och bensinbolaget med import av ryska petroleumprodukter som tidigare specialitet. Bolagen är statligt ägda. Tanken var att Fortum skulle bli en kraftsamling och en internationell storaktör på el- och oljeområdet. En tanke som företagets ledning nu själv tycks tvivla på när den i förra veckan sade sig vilja dela på sig igen och introducera oljeverksamheten som ett separat bolag på börsen. Bakom skymtar finansiella svårigheter för just den delen av Fortum. Nyinvetseringar och moderniseringar behövs i framför allt bolagets raffinaderi utanför Borgå i Finska viken. Kvalificerade spekulationer förekommer ockå om att ryska intressen vill köpa in sig. Något som i dagarna fått företrädare för Finlands försvar att reagera och handels- och industriministern att lova att Fortums framtid och utveckling blir en fråga som läggs fram riksdagen senare i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".