”Kommunerna måste samordna för att spara”

Kommunerna måste börja samordna sina verksamheter bättre, för att på så sätt spara pengar, säger kommunminister Lars Erik Lövdén.
– Det är en mycket besvärlig situation i kommun- och landstingssektorn nu efter några goda år av kraftigt ökade skatteintäkter så har vi inte samma ökningstakt av skatteintäkterna längre. Hur ska kommunerna i det här läget kunna satsa på skola, vård och omsorg när de inte får budgeten att gå ihop? – Det handlar om att göra förändringar i verksamheten, att kunna samverka över kommungränsen när det gäller teknisk förvaltning, räddningstjänst, skola och en mängd andra områden. Det handlar ibland också om att göra intäktsförstärkningar. Som vadå till exempel? – Ibland kan det vara möjligt att höja kommunalskatten, men det ska man så långt möjligt undvika. Men ibland kan det vara nödvändigt, särskilt för kommuner som har haft en relativt låg skatt. Bättre samordning, många kommuner är helt enkelt för små för att själva klara sina åtaganden. Det är budskapet från kommunministern till många kommuner som i dag inte får sin budget att gå ihop och som nu planerar för omfattande nedskärningar. Det handlar om 1 000-tals jobb som försvinner inom bland annat äldreomsorg, sjukvård och skola. Det här trots allt tal om satsningar på just de här områdena och att det är väl känt att det inom några år kommer att uppstå stora luckor i takt med stora pensionsavgångar. Nu är frågan var det går att spara. Kostnaderna för inhyrningspersonal och de många timanställda är en viktig förklaring till att kostnaderna inom vård och omsorg rusat iväg, där finns det mycket att spara, enligt fackförbundet Kommunals ordförande Ylva Thörn. Fler fast anställda skulle innebära att den kommunala servicen blev både bättre och billigare, hävdar hon. – Trots att man går med underskott använder man väldigt stor andel timanställda i kommunerna, det är kostnader som man har, som man på nåt sätt inte ser att man faktiskt har. Många gånger kan det vara de kostnader som gör att man har underskott. Idag är det så att man ofta på respektive äldreboende eller inom respektive förskola själva får sitta och ringa in när man behöver vikarier. Det kostar pengar som bortfall av arbetstid.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".