Bangkok städas på illegala invandrare för toppmöte

På måndagen fördes över 600 kambodjanska illegala invandrare från Kambodja tillbaka till sitt hemland från Bangkok. Avvisningen är ett led i en ansiktslyftning av Bangkok inför det toppmöte som Apec, bestående av länder i Asien och Stilla havsregionen, ska ha om tre veckor.
Om tre veckor är Thailand värd för ett stort toppmöte. Ledare från 21 länder, bland dem USA:s president George Bush, Kinas stats- och kommunistpartichef, Hu Jintao och den ryske presidenten Vladimir Putin väntas komma till det möte som genomförs av Apec. Apec, samlar länderna i Asien och Stilla havsregionen och syftar framför allt till att förbättra handelsvillkoren mellanmedlemsländerna. Deltagarna lär inte springa runt längs städernas gator och gränder, men likafullt satsar Thailand motsvarande minst 100 miljoner kronor på den mest omfattande städkampanj som genomförts i huvudstaden. Tiggare flygs ut ur landet Under måndagen lyfte tre transportplan från ett militärflygfält utanför Bangkok med Kambodja. Mer än 600 illegala kambodjanska invandrare, varav många har försörjt sig som tiggare i Bangkok fördes tillbaka till sitt hemland. I den kampanj som inleddes under sommaren ska inalles 10 000 hemlösa, tiggare och prostituerade visas bort från gatorna. Särskilda baracker har byggts upp utanför stadskärnan för en del av dem ska tas om hand. Andra åker in i i fängelser och mentalsjukhus. Hundar blir människoföda Omkring 3 000 vilda hundar beräknas ha funnits i Bangkok. Det har blivit betydligt färre de de senaste veckorna. De ägarlösa hundarna förs till särskilda hundgårdar i nordöstra Thailand, just i den delen av Thailand används hundkött som människoföda. Den omfattande sexhandeln ute på gatorna försöker myndigheterna också att stoppa. Prostituerade som jagas bort flyttas inte särskilt långt, har det visat sig. När själva toppmötet genomförs kommer stora delar av Bangkok att stängas av, arbetsplatser stängs av, de anställda får ledigt för att trafiken ska reduceras.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".