Invånare i regionen Abyei i Sudan firade domstolsbeslutet.

Skör fred efter avgjord gränstvist i Sudan

Uppdaterad: 16:40
En gränstvist i Sudan avgjordes i dag av den permanenta skiljedomstolen i Haag. Det gäller den oljerika regionen Abyei, som delar det norra, mestadels muslimska Sudan och den södra, kristna delen av landet.

Gränsen skär rakt genom oljefält, och konflikten om naturresurserna, äventyrar ett fredsavtal från 2005. Den permanenta skiljedomstolen i Haag slog i dag fast att majoriteten av oljefyndigheterna tillhör Karthoum-regeringens norra Sudan. Den forna rebellrörelsen i söder säger sig acceptera domstolen beslut.

Men det innebär inte faran för nya strider är över, säger frilansjournalisten och Sudan-kännaren Bengt Nilsson.

– Freden har ju hittills varit väldigt skör. Det har varit väldigt mycket incidenter överallt i södra Sudan, framför allt i de oljerika regionerna ända sedan fredsuppgörelsen och det här tror jag kommer att intensifieras och det skulle inte förvåna mig ett dugg ifall nytt öppet krig bröt ut.

– Fred skulle absolut kräva rättvisa och det här anser inte människor i södra Sudan är rättvisa utan det här anser man är det yttersta uttrycket för hur regeringen i Khartoum har lyckats lura människorna i södra Sudan på deras berättigade del i landets naturtillgångar, säger Bengt Nilsson.

Och det är de rika oljefälten i gränsområdet mellan norra och södra Sudan som varit den tändande gnistan i strider mellan den muslimska Karthoum-regeringens norra Sudan och den forna rebellrörelsen SPLA:s i huvudsak kristna södra Sudan.

Efter fredsavtalet mellan regeringen i norr och rebellerna i söder 2005 blev den södra delen autonom, och ska 2011 genomföra en folkomröstning om att eventuellt lämna Sudan och skapa ett eget land.

Men nu när de värdefulla oljefyndigheterna verkar tillfalla Karthoum-regeringen i norr, försämras förutsättningarna för en framtida egen stat i söder. Därför är frågan om naturtillgångarna extra viktig, säger Bengt Nilsson.

– Det var ju delvis därför inbördeskriget startade en gång i början på 1980-talet, just diskussionen om vem som skulle få bestämma över oljetillgångarna som man då hade påvisat fanns i södra Sudan men som man ännu inte hade kunnat utvinna. 

Efter skiljedomsstolens beslut i dag har båda parter sagt sig acceptera utfallet. Karthoum-regeringen som går segrande ur tvisten uttryckte sig av naturliga skäl positivt, men även SPLA-rörelsens talesman sa sig acceptera beslutet.

– Han får bita i det sura äpplet och acceptera det, men det betyder inte att människorna gör det.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".