Den sittande presidenten Kurmanbek Bakijev kommer sannolikt att bli omvald. Foto: Igor Kovalenko/Scanpix.

Rapporter om fusk inför val i Kirgizistan

I dag är det presidentval i den före detta Sovjetrepubliken Kirgizistan i Centralasien. Och redan innan röstningen ägt rum talar oppositionen om valfusk.

Det lilla Kirgizistan med fem miljoner invånare har hamnat i rampljuset tidigare i år och då har det handlat om dragkamp mellan USA och Ryssland om inflytande och om flygbaser.

USA har haft en bas i landet som använts för att skicka soldater och utrustning till Afghanistan men tidigare i år sa Kirgizistan upp avtalet, många anade Rysslands hand bakom beslutet. Men i sista stund ändrade sig kirgizerna, USA får vara kvar men hyran höjs avsevärt.

Nu handlar det istället om presidentval och det är ett sådant där valresultatet praktiken är klart på förhand. Den sittande presidenten Kurmanbek Bakijev kommer med största sannolikhet bli omvald, han har fem motkandidater men på sin höjd en av dem har en marginell chans.

Oppositionen säger att den är förföljd och trakasserad, flera journalister och politiker har överfallits och misshandlats de senaste månaderna och en har avlidit av skadorna, det förra parlamentsvalet 2007 fick underkänt av utländska observatörer.

Men president Bakijev har också stöd för att han skapat någon form av stabilitet även om han inte gjort något åt den skriande fattigdomen och korruptionen. Möjligen vinner han också poäng på hur han spelat ut USA och Ryssland mot varandra.

Bakijev kom till makten 2005 efter ett folkligt uppror mot dåvarande presidenten Askar Akajev. Akajev ansågs till en början ha varit ganska demokratisk men blev sedan mer och mer auktoritär, något av samma bana verkar också Bakijev beskriva.

Kirgizistan är nära nog granne med Afghanistan, myndigheterna säger att islamistiska krigare därifrån och från Pakistan på senare tid tagit sin tillflykt till Kirgizistan men oppositionen hävdar att presidenten blåser upp hotet för att öka sina möjligheter att vinna valet.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".