Ökning av ensamma flyktingbarn i Malmö

Ovanligt många ensamkommande flyktingbarn har de senaste dagarna kommit till Malmö, som redan tidigare har fullbelagt eftersom det är svårt att slussa barnen vidare till andra kommuner.

– Just när det gäller ensamkommande flyktingbarn så har vi märkte en extremt hög tillströmning. Vi har en situation där det inom loppet av tre, fyra dagar så har det kommit över 30 barn till Malmö, säger Sema Soer, enhetschef vid kommunens sociala resursförvaltning.

Så många barn under så få dagar är rekord berättar Sema Soer. Nu finns 80 ensamkommande flyktingbarn placerade i transitboende i Malmö.

80 istället för de tio platser som Malmö stad räknade med för tre år sedan när kommunen tog över ansvaret för de ensamkommande barnen. Problemet är att samtidigt som tillströmningen är rekordstor fungerar inte utslussningen i landet, barnen blir kvar.

– Det är mycket påfrestande för dem att vänta, under vissa perioder har vi haft barn som har väntat i mer än sex, sju månader, säger Sema Sour.

Och de vet hela tiden att de ska någon annanstans?

– Ja, precis.

Ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn har varit stadig de senaste åren. För tre år sedan kom 800 barn och i år beräknas runt 1 800 barn komma.

Samtidigt är det bara 100 av landets 290 kommuner som tar emot barnen efter transitboendena.

Caroline Henjered som är verksamhetschef för mottagningsenheten på Migrationsverket erkänner att de inte hängt med i planeringen.

– Frågan är vad det är som har gjort att vi inte har sett förändringen snabbare när vi vet att det tar sådan tid att bygga ikapp den ökningen som har varit. Där kan vi rannsaka oss, vad är det för signaler som vi inte har sett under den tiden när ökningen skedde, säger Caroline Henjered.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".