Flera grupper riskerar bli utan vaccinering.

Utbytesstudenter kan bli utan vaccin

Trots att det snart är dags för massvaccination är det många som ännu inte vet hur de ska få vaccin. Det gäller till exempel svenskar som ska studera utomlands eller andra svenskar på längre utlandsvistelse.

Sebastian Engwall från Lund ska studera i Berlin till hösten.

– Det känns inte jättebra, hotet om svininfluensa känns visserligen inte så verkligt, men man vill ändå få vaccination om man har möjlighet. Jag vill inte behöva åka hem från Tyskland bara för att få en spruta.

Men så kan det komma att bli för Sebastian Engwall och andra studenter som studerar utomlands. För även om EU-länderna har ett samarbete när det gäller sjukvård så gäller det inte hälsovård, dit förebyggande vaccination räknas.

Just nu pågår samtal mellan Sverige och andra länder hur den här frågan ska lösas, men det är inte självklart att studenter och andra som är på en längre utlandsvistelse, kan få vaccin i det land de besöker.

 – Det är inte så att alla länder har vaccin till hela sin befolkning, då kan man kanske inte ställa krav på att de även ska täcka dem som är där tillfälligt, säger Gunnar Nylén, läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Så om de vill ha ett vaccin får de åka hem?

– Ja, de får finna någon annan lösning eller i värsta fall vara utan vaccin.

Svar på frågan om vaccin mot den så kallade svininfluensan i utlandet kommer inte komma än på flera veckor, tror Gunnar Nylén, eftersom så många nu har semester.

När det gäller svenskar som studerar i ett land som inte är med i EU, kanske i en annan världsdel, läggs ansvaret på den enskilda att se till att den har rätt sjukförsäkring, där vaccination ingår.

En annan grupp som kan komma i kläm när det gäller vaccination är invandrare utan giltiga papper, som ofta drar sig för att uppsöka sjukvården. Men inte heller där är något klart, utan det pågår en översyn och samtal med landstingen, hur de ska gå till väga för att många ska bli vaccinerade.

– Det är inget beslut fattat i den frågan heller ännu, ur smittskyddssynpunkt är vi självklart måna om att så många som möjligt blir vaccinerade, säger Gunnar Nylén.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".