Skandia Livs vd avgår

Ola Ramstedt, vd för Skandia Liv lämnar sitt uppdrag. Det är en följd av den omfattande kritik som riktats mot Skandia livs sätt att göra affärer med sitt moderbolag Skandia. Men Ola Ramstedt lämnar sitt jobb på egen begäran, säger han.
– Det är mitt eget beslut. Men bara det faktum att jag tidigare tillhörde koncernledningen kan ge upphov till kritik. Därför väljer jag att de inte blir en fråga, utan att Skandia Liv kan göra det goda arbete som vi har gjort under ett års tid och kan fullfölja det utan att det blir en diskussion om att jag tidigare tillhörde koncernledningen, säger Ola Ramstedt. I förra veckan presenterades en granskning av en rad affärer som gjorts mellan pensionsbolaget Skandia Liv och ägaren Skandia. Kritiken mot ledningen för Skandia Liv var hård. Affärerna har inte gjorts med Skandia Livs sparare för ögonen, var en av kommentarerna från utredarna. Suttit länge i Skandias ledning Nu tvingas vd:n för livbolaget bort, trots att han inte suttit på vd-stolen i mer än ett drygt år. Orsaken är att Ola Ramstedt funnits med på ledande positioner på Skandia sedan 1994. När han förra året tackade ja till chefsjobbet på livbolaget satt han i moderbolaget Skandias koncernledning. Efter all kritik, inte minst från många som sett sina pensionsbesparingar sjunka i värde, har Skandia Liv inlett den långa vandringen för att återupprätta förtroendet hos sparare och allmänhet. Då gick det helt enkelt inte att ha en vd med ett långt förflutet från ledande befattningar inom Skandiakoncernen. Bland det som kritiserats är att Skandia delat ut attraktiva lägenheter i företagets fastighetsbestånd till ledande personer. Ola Ramstedt fick själv 1999 en lägenhet på 200 kvadratmeter på Strandvägen i centrala Stockholm. I dag vill han inte svara på om han ska behålla lägenheten eller ge tillbaka den. – Jag har fattat ett svårt beslut i dag och det var att jag skulle lämna mitt arbete, och jag har inget nytt arbete. Jag tar i dag inte ställning till om jag dessutom ska lämna min bostad, som för övrigt är en hyresrätt och ingen tjänstebostad, säger Ola Ramstedt.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".