Miljöavtal hotas av rysk tvekan

Rysslands tvekan att ratificera Kyotoavtalet hotar hela avtalet. Men ryske presidenten Vladimir Putin gav inga löften i sitt invigningstal vid den internationella klimatkonferensen som inleddes i Moskva på måndagen.
– Jag hoppas att vi under vårt möte kommer att titta på alla aspekter. Ryska regeringen kommer ta sitt beslut först sedan frågan övervägts noga och nationella intressen tillvaratas, förklarade Putin i sitt öppningstal. Besvikelsen över att Ryssland ännu inte är berett att ratificera Kyotoavtalet är stor bland forskare, miljöaktivister och FN-tjänstemän. För att avtalet ska få effekt och minska koldioxidutsläppen fram till 2012 krävs 55 länder som ratificerar, länder som 1990 stod för 55 procent av de globala koldioxidutsläppen. Industriländer släpper ut mest koldioxid Industriländerna ligger bakom de största koldioxidutsläppen i världen. Ett av de värsta exemplen är USA, men USA hoppade av Kyotoavtalet 2001. Därför har Ryssland fått en avgörande roll. Landet har sedan den sovjetiska megaindustrins kollaps minskat sina utsläpp och klarar i dag kvoten. Men den ekonomiska tillväxten är stor och Ryssland vill ha utrymme att växa mer. Som världens andra oljeland vill Ryssland också värna sin oljeindustri och ser ogärna att konsumtionen av fossila bränslen minskar. Det krävs för att Kyotoavtalet ska uppfyllas. Ryssland anses vinna på varmare klimat President Putin förklarade också att det finns inhemska kritiker av avtalet som tycker att ett så kallt land som Ryssland bara har att vinna på två till tre graders uppvärmning. – Specialister säger delvis skämtsamt att vi skulle få bättre skördar och slippa spendera pengar på varma kappor men vi måste också tänka på klimatförändringen på annat sätt, sa Putin. Ryssland har sett en ökning i extremt väder som stormar och skyfall. Men experterna här är också oeniga om det beror på global uppvärmning eller inte.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson-lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".