Facket nobbar samtal om privat sjukförsäkring

Privatjänstemannafacket PTK säger nej till att börja förhandla med arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv om att börja förhandla om att parterna skulle ta över delar av sjukförsäkringssystemet.
Skälet, säger PTK:s ordförande Mari-Anne Krantz, är att sådana förhandlingar skulle krocka med den vanliga avtalsrörelsen som många av PTK:s medlemsförbund ska inleda kring årsskiftet och där frågor om ohälsan kommer att tas upp. – Då menar vi att det är inte rimligt att föra parallella förhandlingar genom centralorganisationerna i samma frågor. Sedan tycker vi också att frågan om ohälsa löser man bäst nära de anställda på företagen och via branschorganisationerna, säger Mari-Anne Krantz. Svensk Näringsliv initiativtagare Det var i ilskan över att regering och riksdag i våras beslutade att arbetsgivarna skulle stå för ytterligare en veckas sjuklön utan någon extra kompensation som organisationen Svenskt Näringsliv föreslog att arbetsmarknadens parter skulle ta över en stor del av sjukförsäkringen från staten. En variant som nämnts är att företagen skulle stå för ersättningen till de sjuka under till exempel de första tre månaderna och i gengäld få motsvarande sänkning av arbetsgivaravgiften. LO inte helt avogt inställda LO har tidigare sagt sig att på vissa villkor vara berett att delta i sådana här diskussioner. Men nu blir det inget och initiativtagaren Svenskt Näringslivs vice vd Jan Peter Duker är besviken. – Därför att vi har ju satt förhoppningar till att vi som parter skulle kunna åstadkomma något som är bättre än den politiska vanskötsel av detta som vi har sett under lång tid så jag beklagar detta, säger Jan Peter Duker. Ministern var positiv Jan Peter Duker befarar också att regeringen kommer med nya förslag som går ut på att det ska bli dyrare för arbetsgivare som har hög sjukfrånvaro bland sina anställda. Så blir det också om parterna inte lyckas komma överens, säger Hans Karlsson. Men arbetslivsministern vänder på det och säger att det ska löna sig för företag att ha en frisk personal. – Ja, det är tanken och en arbetsgivare som vidtar åtgärder i syfte att underlätta för människor att komma tillbaka eller få rehabilitering, de ska också ha ekonomisk vinning av det, säger Hans Karlsson.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".