Jobb i vård och skola försvinner

Landets kommuner kommer minska antalet anställda med över 2 000 de kommande två åren. Det framgår av en undersökning som Ekot gjort. I Alingsås presenteras exempelvis nu i veckan ett besparingsförslag som kan kosta 200 kommunjobb inom både äldreomsorg och skola.
– Vi kommer att bli av med tjänster naturligtvis och vi kommer att bli en personal kvar här på dagcentralen av fem personer eller fyra och en halv tjänst, säger Kent Lindkvist, terapibiträde på Grunnsgårdens äldreboende. – De gamla här blir sämre eftersom de inte kan komma hit och aktiveras och tränas. Då blir de mer vårdkrävande och det gör att det krävs mer personal, men där ska de tydligen också dra ner. Det blir katastrof, säger Rosmarie Gustafsson, kollega till Kent Lindkvist på Grunnsgårdens äldreboende. Alingsås är bara en av de kommuner som räknar med att minska antalet anställda de kommande två åren. Nästan hälften av landets kommuner svarar i Ekots undersökning att man kommer dra ner på personalstyrkan. I några fall på grund av färre barn eller gamla, men oftast för att klara en allt besvärligare ekonomi. Neddragningarna kommer i många fall beröra även de annars prioriterade områdena som skola barnomsorg och äldrevård, eftersom det är en så stor del av den kommunala budgeten idag. Kerstin Soläng är rektor i Flen och sitter just nu och funderar på vilka tjänster hon ska ta bort. – Det är klart jag är orolig, det tunnas ut allt mer ute i organisationen. Samma situation finns på många andra håll. Hässleholm, Eksjö, Piteå, Malung Mora Hudiksvall och bland kommunpolitiker säger man sig inte ha något val. Pengarna räcker inte, men Tore Hult som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Alingsås hoppas ändå verksamheten ska fungera, trots stora personalnedskärningar. – Man ska kunna räkna med en god kvalitet både i skola och äldreomsorg. VI har legat väldigt bra till i Alingsås och ska göra det fortsättningsvis också. Det är jag helt säker på med de förslag vi har. Men på andra håll medger politikerna att personalneddragningarna kommer märkas. Paul Lindquist är moderat kommunalråd i Lidingö där man också tvingas dra ner. – Jag skulle ljuga om jag sa att det inte kommer att märkas, för det kommer att märkas. Vi kommer bland annat att lägga ner en biblioteksfillal och en fritidsgård, det är sådant medborgarna ser direkt.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".