Fri antagning till gymnasiet trots sjunkande betyg

Regeringen förbereder för att det ska bli möjligt för alla att komma in på sitt förstahandsval till gymnasiet, även om eleven inte klarat godkända betyg i basämnena. Men i Västerås, där man testat modellen i tre år, har man nu avbrutit försöket efter att betygen rasat bland grundskoleeleverna.
Britt-Marie Danestig är vänsterpartistisk vice ordförande i utbildningsutskottet och har varit med att ta fram förslaget. Hon försvarar idén med fri intagning till gymnasiet. Att det gav sämre betyg är mer ett problem just för skolan i Västerås, säger hon. – Piskan som betygen innebär för många, tror jag många gånger är överdriven. Det är skolan som måste skapa det här positiva inlärningsklimatet, säger Britt-Marie Danestig. Du menar att skolan missat det i det här fallet då? – Det kan finnas en sådan förklaring, ja, säger hon. Skolan som enligt Britt-Marie Danestig har mer problem med att inspirera eleverna att plugga, än att införa modellen om fritt intag till gymnasiet, är Wenströmska gymnasiet i Västerås. Där har man i tre år testat det utbildningsminister Tomas Östros vill ska bli verklighet i hela landet: att alla ska kunna komma in på sina förstahandsval i gymnasiet även de som inte fått godkända betyg i basämnena svenska, matematik och engelska. De eleverna skulle läsa upp ämnena parallellt med de andra ämnena under gymnasietiden. Men det visade sig i Västeråsexemplet vara tufft för eleverna och dessutom konstaterar rektor June Ann Wincent att betygen på grundskolan rasade i samband med försöket. Hon tror att en del elever börjat tänka fel vad gäller inställningen till hur bråttom det är att plugga upp sina betyg inför gymnasiet. – Jag kan ju göra det här sedan, för jag kommer ju ändå in. Man blir lite mindre motiverad just i grundskolan att plugga upp sig. Ja, börjar det gå tungt och tar emot lite, kan det ju vara en orsak om man ändå kommer in på det program man väljer. Ni var ju utbildningsministerns goda exempel, vad är ni nu? – Ja, vi är väl exemplet på någon som testade detta och gjort misstagen man kan göra och vi hoppas att detta inte kommer som ett obligatorium i den nya gymnasieskolan.
Alexander Norén alexander.noren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".