Ovationer för Blairs tänkte efterträdare

Medan opinionsundersökningarna visar på en stadigt minskande popularitet för den brittiske premiärministern Tony Blair, håller hans Labourparti kongress i Bournemouth i södra England. För första gången sedan Blair blev partiledare för nio år sedan står hans egen ställning och framtid i fokus för intresset.
På måndagen intogs talarstolen på kongressen av den man som anses som Blair naturlige efterträdare, som också mer än gärna vill ha posten, finansminister Gordon Brown Varning åt Blair Applåderna ville aldrig ta slut när Gordon Brown hade talat färdigt. Den stående ovationen var med all sannolikhet bra mycket längre än den Tony Blair kommer att få när han talar här imorgon, tisdag. Den verkade aningen demonstrativ, som om den var avsedd att vara en varning till Blair från hans växande skara kritiker. Att Gordon Brown både bittert och otåligt vill ha ledarskapet över Labour är Storbritanniens mest offentliga hemlighet. Han steg åt sidan till förmån för Blair för nio år sedan, eftersom han saknade Blairs karisma och dragningskraft på de medelklassväljare Labour behövde för att kunna återta regeringsmakten. Men han anser sig i gengäld ha fått ett löfte om att en dag få ta över från Blair. ”Reformer enda vägen” Brown utnyttjade inte Blairs vikande popularitet idag i ordalag som skulle kunna tolkas som att han är ivrig att ta över snart. Och i djupt kontroversiella ämnen som begränsade privatiseringar i den offentliga sektorn var hans budskap detsamma som Blairs, reformer är enda vägen framåt. Men han lyckades förmedla impopulära budskap på ett sätt som samtidigt signalerade till kongressdeltagarna att Brown är en av dem. Han börjar, som en kommentator uttryckte det, låta som en ledare och tala som en premiärminister.
Agneta Ramberg, Bournemouth agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".