Skandia Livs vd avgår efter kritik

Pensionsbolaget Skandia Livs VD Ola Ramstedt lämnar sitt uppdrag. Det här är en följd av den omfattande kritik som riktats mot Skandia Livs sätt att göra affärer med sitt moderbolag Skandia AB. Trots kritiken mot Skandialiv lämnar Ramstedt sitt jobb på egen begäran, säger han.
I förra veckan presenterades en granskning av en rad affärer som gjorts mellan pensionsbolaget Skandia Liv och ägaren Skandia. Kritiken mot Skandia Livs ledning var hård. Affärerna har inte gjorts med pensionsspararnas bästa för ögonen, var en av kommentarerna från utredarna. Skandia Liv fick kritik för att inte vara tillräcklig gentemot moderbolaget Skandia. Och nu tvingas VD:n för livbolaget bort, trots att han inte suttit där i mer än ett drygt år. Orsaken är att Ola Ramstedt funnits med på ledande positioner i moderbolaget alltsedan 1994 - när han förra året tackade ja till chefsjobbet på livbolaget satt han i Skandias koncernledning. Efter all kritik, inte minst från många som sätt sina pensionsbesparingar sjunka i värde, har Skandia Liv inlett den långa vandringen för att återupprätta förtroendet hos sparare och allmänhet. Och då gick det helt enkelt inte att ha en VD med ett långt förflutet från ledande befattningar inom Skandiakoncernen. Ramstedt går nu med sex månadslöner - 300 000 kronor i månaden. Bland det som kritiserats är att Skandia delat ut attraktiva lägenheter i företagets fastighetsbestånd till ledande personer. Ola Ramstedt fick själv 1999 en lägenhet på 200 kvadratmeter på Strandvägen i centrala Stockholm. I dag vill han inte svara på om han ska behålla lägenheten eller ge tillbaka den.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".