Nya krav på frigivning av Aung San Suu Kyi

I dag, tisdag, anlände FN:s sändebud för Burma till huvudstaden Rangoon för att försöka få den styrande militärregimen att frige oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Hon befinner sig nu i husarrest i sin bostad efter att ha hållits fängslad i nära fyra månader.
Under de senaste dagarna har flera sydostasiatiska länder skickat högt uppsatta politiker till Burma. Budskapet till den styrande militärregimen har varit detsamma: frige Aung San Suu Kyi. Tredje gången i husarrest Den 58-åriga oppositionsledaren och Nobelspristagaren befinner sig, för tredje gången sedan 1989, i husarrest. Grannländer har hittills utan resultat försökt påverka regimen att inta en mjukare linje inför det toppmöte som ASEAN-länderna ska hålla på Bali i Indonesien i nästa vecka. I ASEAN-gruppen ingår tio länder, bland dem Burma. Pinsamt för demokratiska stater Det är pinsamt för flera av de ASEAN-länder som bekänner sig till demokratin att Burmas ledare inte lever upp till upprepade utfästelser om demokratisering. Ytterligare ett försök att sätta press på generalsväldet i Burma görs från och med i dag av FN:s sändebud den malaysiske diplomaten Razali Ismail. Diplomater avvisade Han hade under sin senaste Burma-resa i juni ett kort möte med Aung San Suu Kyi när hon satt fängslad. För en dryg vecka sedan genomgick hon en gynekologisk operation. Enligt hennes läkare är hon tillräckligt återställd för att kunna ta emot besökare. Militärjuntan har avvisat utländska diplomater som försökt träffa henne. Sanktioner kritiserades i FN I går framträdde Burmas utrikesminister Win Aung inför FN:s generalförsamling. Han kritiserade de länder som infört sanktioner mot Burma. Förföljelse av oliktänkande och bristande respekt för mänskliga rättigheter har gjort att bland andra USA och EU-länderna inlett bojkotter. För en månad sedan lovade den nye premiärministern generalen Khin Nyunt att en länge uppskjuten dialog skulle inledas med syfte att återinföra ett politiskt flerpartisystem. Det är också om de planerna som FN-sändebudet kommer att samtala med generalerna under ett par dagar i Rangoon.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".