USA:s vice president Joe Biden kritiserade Georgien för bristande demokrati under sitt besök i landet. Foto: Shakh Aivazovl/Scanpix.

Biden läxade upp Georgien och Ukraina

USA:s vicepresident Joe Biden har den här veckan besökt Ukraina och Georgien. Där har han försökt övertyga ledarna om att USA inte överger dem när Obama-administrationen nu vill förbättra relationerna till Ryssland. Men han kom också med överraskande hårda ord om det inrikespolitiska läget i länderna.

Det har varit en balansgång för Biden först i Ukraina och sedan i Georgien. För drygt två veckor sedan var hans chef Barack Obama i Moskva för att normalisera förbindelserna med Ryssland. Biden måste nu försäkra ledarna i Kiev och Tbilisi att USA fortfarande står bakom deras länder, utan att president Medvedev får uppfattningen att USA backar.

Att USA stöder Georgiens ambitioner att bli medlem i Nato, som Biden sa inför parlamentet i Tbilisi, är knappast något som rubbar balansakten. Det gjorde också Obama klart i Moskva. Frågan är bara om det innebär något konkret i dag, de flesta experter är ense om att det är långt till ett eventuellt Nato-medlemskap för både Georgien och Ukraina.

Biden fortsatte balansakten och uppmanade omvärlden att inte erkänna de två utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som blivit något av ryska protektorat efter kriget för ett år sedan. Men samtidigt varnade han Georgien från att försöka återta områdena med en militär insats.

Både i Ukraina och i Georgien försäkrade Biden att USA fortsatt står bakom de två länderna och deras rätt att utan inblandning från Ryssland välja sin politik. Men i Kiev läxade han upp politikerna för att de inte kan samarbeta och han kritiserade starkt landets energipolitik. I Tbilisi hade han ganska bistra ord att säga om läget för demokratin, mycket mer måste göras, sa han.

Inför samtalen i Tbilisi hävdades det att Georgien ville få militär hjälp från USA, defensiva vapen, betonades det. Några sådana löften kom dock inte. Den person i Bidens delegation som kom med uppgifterna sa att han hade blivit felciterad. Eller så ställde sig Biden avvisande.

Så trots stark ideologisk uppbackning så verkar Obama-administrationen försöka hålla ett visst avstånd till Ukraina och Georgien.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".