Arkivbild: Petros Karadjias/Scanpix.

"Kvinnors utsatthet i krig glöms bort"

Försvarsminister Sten Tolgfors besökte i går FN-högkvarteret i New York i samband med det svenska ordförandeskapet i EU. En av de frågor som Sten Tolgfors vill förbättra när det gäller samarbetet mellan FN och EU är kvinnors utsatta situation i krigsområden.

– Det är en glömd del tycker jag i de internationella konflikterna. De drabbar, inte minst i en del konflikter som vi ser nu i Afrika, fruktansvärt hårt kvinnor och barn. Det sker mycket medvetna övergrepp runtom i världen som riktar sig mot just kvinnor och barn. Det är ett effektivt sätt att söndra samhällen, säger Sten Tolgfors.

Men vad talar för att det här kommer att genomföras? Om det är krig gäller i regel inga lagar.

– Vi måste börja med att träna våra egna, vare sig det är militära eller civila, som gör insatser.

FN har tagit två resolutioner som gäller just kvinnors utsatthet i krig, och i Sverige ingår numera ämnet i den militära utbildningen. När den svenske försvarsministern i går träffade chefen för FN:s politiska avdelning, Oscar Fernadez-Taranco, handlade samtalet till stor del om kvinnorna i krigsområden.

Listan över vad som är mest angeläget handlar om att dokumentera övergreppen, ge medicinsk hjälp till kvinnorna och stöd åt rättsväsendet bland annat. Men det räcker inte att enskilda länder som Sverige agerar på egen hand, anser Sten Tolgfors.

– Det handlar om att koppla ihop alla de aktörer som är på plats i olika konfliktområden. Vi vet att påp den multinationella sidan så är oftast både Nato, FN och EU på plats i samma konflikt med olika uppgifter, säger han.

FN ska nu göra en uppföljning för att se hur samordningen kan bli bättre. En fråga Sten Tolgfors tycker är särskilt viktig är att fler kvinnor deltar i FN:s och EU: fredsbevarande uppdrag.

– I Afghanistan till exempel så är det alldeles nödvändigt att vi har en god andel kvinnor som deltar i insatser. Vi har haft enheter bestående helt av kvinnor, för annars får vi inte tillgång till halva civilbefolkningen, säger Tolgfors.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".