Orsaken till olyckan utreds. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Frågetecken runt orsak till färjeolycka

I gårdagens färjeolycka i Nynäshamn skadades tio personer och tusentals resenärer strandsattes. Enligt Transportstyrelsen så ska de tekniska hjälpmedel som finns kunna förhindra den här typen av olyckor.

Vad som exakt orsakade olyckan i går i Nynäshamn mellan passagerarfärjan MS Gotland och den mindre snabbfärjan Gotlandia II är ännu inte känt. Statens Haverikommission är i full gång med att utreda olyckan.

Det har spekulerats i att det dimmiga vädret vid olyckstillfället varit en bidragande orsak. Men enligt Transportstyrelsen ska färjorna vara utrustade för att klara dålig väderlek. Alla färjor har radar som används för att identifiera andra färjor eller objekt ute på havet.

Man har också ett så kallat Automatic Identification System som fungerar som radiosignaler som skickas ut och kan tas emot av andra fartyg. Per Nordström är sjöfartsdirektör på Transportstyrelsen. Han förklarar vad som gäller vid dåligt väder.

– Generellt sett så ska man framföra fartyget med försiktighet och dessutom ska man se till att bryggan är välbemannad för att hantera sådana här situationer. Det ska finnas ett vakthavande befäl och det ska finnas utkik på bryggan.

En person ombord på en av färjorna vittnade om att det var svårt att få tag på flytvästar till de allra minsta barnen. Enligt Per Nordström ska det alltid finnas barnflytvästar på alla färjor. Var flytvästarna finns är enligt Per Nordström markerat på en karta.

Enligt Jan-Erik Rosengren som är vd för Gotlandsbolaget så tror man i nuläget att färjorna följt alla säkerhetsregler.

– Vi vet att fartyget framfördes i enlighet med de instruktioner som man har i det här fallet. Men vi har lite svårt att uttala oss om exakt vilka säkerhetsåtgärder som vidtogs innan utredningen är klar om vad som hänt.

Men det finns regler om att fartyget ska framföras med försiktighet och att det ska finnas personal på bryggan som har utkik, har man haft det vid olyckstillfället?

– Ja, vad vi vet hittills så har man haft det.

Åtminstone en familj har vittnat om att de har haft svårigheter att hitta flytvästar till sina minsta barn, vad har du för kommentar till det?

– Vi har tillräckligt med flytvästar ombord men det är klart att just för småbarn så finns de på speciella ställen och kan kanske vara lite svårt att hitta, säger Jan-Erik Rosengren.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".