Blair måste återupprätta förtroendet från partiet

Den brittiske premiärministern Tony Blair står inför ett av sitt politiska livs svåraste tal i dag tisdag, när han skall framträda inför Labourpartiets kongress på den engelska sydkusten. Hans popularitet har dalat och det finns tvivel om hans politiska framtid för första gången.
På partikongressen skulle både kritiker och lojalister vilja höra en ödmjuk Blair i dag. Men ingen tror att han kommer att vika en tum om vare sig Irak eller kontroversiella inrikesfrågor. – Jag skulle vilja att han säger att han ångrar att han förde oss i krig i Irak och skall säga till USA att vill de ha fler krig får de sköta dem själva, säger en deltagare på partikongressen. I korridorerna här på kongresscentret i Bournemouth är de många som skulle önska just det: att Blair visar litet ödmjukhet och ånger i dag. Och medger att hotet från Irak kanske inte var akut, även om han sen står fast vid att det var rätt att befria irakierna från Saddam Hussein. Men vad delegaterna här vill höra är en sak, vad Blair kommer att säga en annan. – Jag tror han kommer säga att han tror på vad han gjort, och allt det andra vi hört förut, säger en delegat. Ingen tror att Blair kommer att ångra någonting, eller vika i någon sakfråga, när han står i talarstolen. Men även om de inte får höra det de vill höra, och även om Blair är försvagad, så tror inte ens hans kritiker att hans ställning är hotad på allvar. Faktorer som verkar för Blair är den goda brittiska ekonomin och den konservativa oppositionens förödande svaghet. Så länge allt fortfarande pekar mot en labourseger i nästa val också, tror ingen att Blairs motståndare samlar sig till att utmana honom. Men den alltid vältalige Blair kommer ändå att behöva leverera sitt livs tal i dag, för att övertyga Labour om att han fortfarande är en tillgång för partiet.
Agneta Ramberg på Labourkongressen i Bournemouth agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".