Friades för våldtäkt efter ny HD-dom

Uppdaterad: 15:50
Hovrätten för Västra Sverige har friat en man för våldtäkt, med hänvisning till två domar i Högsta domstolen tidigare i sommar.

Christer Ranch var hovrättsråd i fallet.

– Det som hände var att HD strax innan vi skulle meddela domen kom med två avgöranden där man understryker vikten av en noggrann bevisprövning i sexualmålen, säger han.

– Det räcker inte att väga den enes berättelse mot den andres berättelse och sedan säga att målsägarnas berättelse väger tyngst.

Hovrätten menar att det finns starka skäl som talar för kvinnan utsatts för våld som syftats till att genomföra samlag, men att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att samlag ens har ägt rum.

För tre veckor sen friade högsta domstolen i två separata fall två män, trots att de målsägande kvinnorna menade att de blivit våldtagna. Samlag kunde inte styrkas, ord stod mot ord.

I HD:s dom står det att målsägarens version kan räcka för fällande dom.

Men enligt Ranch krävs tydligare bevis från förundersökningen. I det aktuella fallet anges bland annat att polisens tekniska undersökning inte fullföljts.

– När det var vissa frågetecken på ett antal punkter så ska de tolkas till den tilltalades förmån. Då var det inte ställt utom allt rimligt tvivel att samlag verkligen hade kommit till stånd.

Göteborgsfallet blir nu ett av de första där kvinnans berättelse inte är tillräcklig.

Madeleine Leijonhuvfud, professor i straffrätt, tror att vi nu kommer att få se färre fällande våldtäktsdomar.

– Vad fallen visar är att med Högsta domstolens domar blir det ännu svårare att få fällande domar i våldtäktsmål. Precis som åklagarna har sagt kommer det också att bli färre väckta åtal.

Jakob Hanberger, Ekot Göteborg
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".