Fortsatt trögt för industrin

Återhämtningen inom industrin går fortfarande trögt. Orderingången har varit oförändrad de senaste månaderna medan produktionsvolymen ökat marginellt. Det visar september månads konjunkturbarometer från statliga Konjunkturinstitutet (KI).
Den så kallade konfidensindikatorn, som bland annat bygger på företagens orderstockar och framtidsförväntningar, uppgick i september till -17 för tillverkningsindustrin, korrigerat för säsongsvariationer. Månaden före var motsvarande siffra -15. Konfidensindikatorn för byggnadsindustrin steg till -58, från -65 i augusti. Samtidigt visar KI:s månatliga undersökning om hushållens inköpsplaner att svenska hushåll har blivit betydligt mer optimistiska om den ekonomiska utveckling. Optimismen gäller såväl den egna som landets ekonomi. Hushållens förtroendeindikator (CCI) uppgick i september till 13,1, jämfört med 8,7 i augusti. CCI är ett mått på hur pass optimistiska hushållen är när det gäller Sveriges ekonomi och den egna ekonomin. När det gäller inflationsförväntningar räknar nu hushållen med att priserna ökar med 2,2 procent de närmaste tolv månaderna. I augusti förutspåddes prisökningar med 2,3 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".