Lech Walesa tillbaka i polsk politik

Polens förre president Lech Walesa har beslutat sig för att träda in på den politiska scenen igen och ställer upp i nästa presidentval. Men av alla presidentkandidater är ingen så populär som den nuvarande presidentens hustru.
Den politiska legenden Lech Walesa meddelade på sin 60-årsdag att han igen kastar sig in i politiken. Vann 1990 men förlorade 1995 Motiveringen var den gamla vanliga: jag vill inte men jag måste. Fredsnobelpristagaren Walesa vann överlägset Polens första fria presidentval 1990 men förlorade fem år senare en andra mandatperiod till rivalen Aleksander Kwasniewski. Vid förra presidentvalet år 2000 ställde också Walesa upp men fick då bara en procent av rösterna. Men elektrikern som stängde av den kommunistiska huvudströmbrytaren tycker ändå det är värt att ställa upp och hans huvudämne blir den Europeiska Unionen, Walesa anser att EU utvecklas alltför långsamt och att där pratas för mycket. Presidentfru mest populär Den som de flesta polacker, hela 34 procent, vill se som ny president är dock den nuvarande presidenten Kwasniewskis hustru Jolanta. Kan Hillary Clinton, kan också Jolanta Kwasniewska går tydligen resonemanget. Men själv har hon ännu inte sagt om hon verkligen tänker kandidera till presidentvalet 2005.
Kjell Albin Abrahamson, Wien kjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".