”Tjetjenska valet fars som döljer folkmord”

Situationen för nära 100 000 tjetjenska flyktingar i grannrepubliken Ingusjien har förvärrats inför söndagens presidentval i Tjetjenien. Ryssland ser valet som ett tecken på att kriget nu är över. Men för flyktingarna har konflikten istället förvärrats och Ryssland försöker tvinga flyktingarna att återvända till Tjetjenien.
– Situationen här är mycket svår inför presidentvalet i Tjetjenien. Ryska beslutsfattare har bestämt att tjetjenska flyktingar ska bort. Bor de här betyder ju det att Tjetjenien är för farligt för att återvända till och inför valet vill Ryssland visa att Tjetjenien nu är normalt, säger Elizaveta Musajeva vid människorättsorganisationen Memorial i Nazran i Ingusjien. Ingusjien vill bli av med flyktingarna I grannrepubliken Ingusjien bor flest tjetjenska flyktingar. Metoderna för att få dem att återvända hem varierar från övertalning och löften om pengar till grymmare grepp som kidnappning, misshandel, mord och att stänga av el och gas som i flyktinglägret Bella. Vill göra lägret drägligt Ruslan Badanov vid människorättsgruppen för Tjetjenien försöker få myndigheterna att sätta på gas och el igen i flyktinglägret Bella. Det stundande presidentvalet i hans hemland är en fars som döljer etnisk rensning och ett långsamt utplånande av tjetjenerna anser han. – Den här presidenten kommer som den förre, Machadov, också att brännmärkas som ett band av kriminella, säger han. För folket är det uppenbart att det som pågår är ett folkmord. Det är ett kolonialt krig som Ryssland för. – Kriget har inte upphört, det pågår än, fortsätter Ruslan Badanov. Så länge Tjetjenien inte avmilitariseras kan det inte hållas fria öppna val. Att det inte finns någon annan kandidat än den i Tjetjenien så illa omtyckte och fruktade Ahmad Kadyrov är ännu ett skäl. Kadyrov omger sig med en egen milis som farit hårt fram mot meningsmotståndare. Stora människorättsorganisationer som Helsingforskommittén, Amnesty, Human Rights Watch och ryska Memorial kritiserar också valet. I USA har museet till minnet av förintelsen lagt till Tjetjenien på sin lista över folkmord.
Maria Persson Löfgren, Nazran, Ingusjien maria.persson-lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".