Fritt fram på söndagar.

Ja till söndagsöppet i Frankrike

Söndagen är inte längre en traditionellt helig vilodag i Frankrike. En ny lag innebär bland annat att det blir lagligt för anställda i stora matvarukedjor att gå till jobbet på söndagar. En hjärtefråga för president Nicolas Sarkozy, som har retat upp den franska vänstern.

Frågan om arbete på söndagar har stötts och blötts i det franska parlamentet sedan förra året. Att en ny lag slutgiltigt röstades igenom i veckan är en personlig seger för den franske presidenten Nicolas Sarkozy, som till och med blandat in USA:s första dam Michelle Obama i den infekterade debatten.

– Är det rimligt att jag måste ringa några samtal för att Paris affärer ska öppna när madame Obama och hennes döttrar vill ut och shoppa på en söndag? sa Nicolas Sarkozy när han argumenterade för fler söndagsöppna affärer i slutet av juni.

Den nya lagen gäller främst stora köpcenter i franska storstadsförorter. Där ska arbetet på söndagar vara frivilligt och lönen den dubbla. Dessutom blir det nu fullt lagligt att hålla öppet i så kallade "turistzoner" på söndagar.

Men vad detta egentligen kommer att innebära tvistar franska politiker om. Sarkozys parti UMP säger att det handlar om runt 500 kommuner. Men enligt socialistpartiet ligger 6 000 kommuner i de så kallade turistzonerna som berörs av den nya lagen.

Både den politiska vänstern och fackorganisationer fruktar nu att den heliga principen om en arbetsfri söndag håller på att suddas ut.

Enligt opinionsundersökningar välkomnar många fransmän möjligheten att handla på söndagar, samtidigt som en majoritet av fransmännen är skeptiska till att arbeta samma dag.

Många sluter nog upp bakom Edith Piaf när hon sjunger "je ne veux pas travailler", jag vill inte arbeta - i alla fall inte på söndagar.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".