Anser att lagen fungerar.

Lagbrott när kommuner inte ger boende

Över 200 ensamkommande flyktingbarn väntar på ett långsiktigt boende. Trots att lagen säger att kommunerna ska ta hand om barnen är det få som gör det. Barnen riskerar att fastna i tillfälliga boenden i ankomstkommunerna.

– Jag tror inte i dagsläget att en lagändring kommer att leda till att vi får fler kommuner som kommer att vilja ta emot. Jag tror dessutom att det finns ett problem med att bara tro att det finns något trollspö som man kan svänga.

Trots att det sedan tre år finns en lag som säger att det är kommunernas ansvar att ta emot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar så är det just nu 227 barn som saknar ett mer fast boende i väntan på besked om uppehållstillstånd. Många blir därför kvar i någon av de fyra ankomstkommuner som finns; Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna.

Problemet är inte nytt. Till och från har det sedan lagändringen för tre år sedan varit svårt att hitta boenden för de barn som flytt ensamma till Sverige. Läget betraktas nu som akut.

– Det är alltid akut när vi har mer än 200 barn som väntar i kö på att få en placering i en kommun. Det är viktigt att de också får en placering så att vi också kan hantera ärendet fullt ut. Att vi kan göra en utredning och fatta de beslut så att man kan ta nästa steg, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på mottagningsenheten på Migrationsverket.

I dag är det 100 kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn. Två tredjedelar av Sverige kommuner väljer alltså av olika skäl att inte ta emot dem. Vissa tycker de inte har resurser och kunskap, andra att ansvaret är för stort. Nu håller både Migrationsverket och regeringen på att med bland annat ytterligare information försöka få fler kommuner att skriva avtal med Migrationsverket.

– Nu har vi ändrat ersättningssystemen. Vi har gjort det mer förmånligt att ta emot. Nu är det viktigare satt vi får ut informationen om att så faktiskt har skett och att vi uppmuntrar landets kommunpolitiker att teckna avtal med Migrationsverket. Så kommer vi att få fler platser, säger migrationsminister Tobias Billström.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".