Jättearena planeras i Stockholm

En ny stor idrottsarena planeras i Stockholm. Arenan ska kunna ta 50000 besökare, som ska kunna se på fotboll och lyssna på musik. Men friidrotten får inte plats.
På tisdagen presenterade Stockholms finansborgarråd Annika Billström ett förslag till vad hon kallar, en ny nationalarena i Stockholm. Arenan är tänkt att kunna ta 50 000 besökare. - Staden är beredd, vi vill veta om staten, om näringslivet, om musikarrangörerna är beredda. Vi har ett material som vi kan presentera. Just därför att vi vill ha svar på de här frågorna. Sa Annika Billström på tisdagen. Söder om stan Den nya arenan kan stå klar 2008 om det här förslaget går igenom. Slutnotan efter det att Stockholms stad sålt mark kring söderstadion, som inte kommer att finnas kvar, landar på 1,5 miljarder kronor. Den nya arenan ska ligga söder om Globen. Den är tänkt att vara uppdelad i tre sektioner som kan användas vid olika tillfällen. Den nedersta ska ta 17 000 besökare och användas vid allsvenska fotbollsmatcher. Tanken är att läktaren då inte ska kännas tom och överdimensionerad. Vid till exempel större konserter ska man kunna fylla på med ytterligare cirka 30 000 personer. Ingen friidrott Det är kommunfullmäktige som tar beslutet, men Annika Billström säger att de som ska använda arnenan måste gilla den. Och det är framförallt fotbollsklubbarna man riktar sig till. Det är deras önskemål om att publiken ska stå nära planen som fått styra. Det gör att arenan inte kommer kunna ta friidrottsevenemang utomhus, för det hade den behövt ännu mer utrymme. Springsteen gav klirr i kassan Ett stort skäl till att bygga nytt och stort är att Stockholm vill konkurrera med Göteborg och Ullevi, till exempel när det gäller stora konserter säger Annika Billström. – Vi vet till exempel att de konserter som man hade med Bruce Springsteen gav Göteborgs stad 135 miljoner kronor i intäkter.
Henrik Sannesson henrik.sannesson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".