För många fonder att välja bland enligt PPM

Värdet på spararnas pengar i Premiepensionssystemet har förbättrats något i år. I takt med förbättrat börsklimat får allt fler bättre utveckling på sparandet en det krävs att spararna gör aktiva val. Nu har Premiepensionsmyndigheten kommit fram till att det funnits för många fonder att välja på.
– Man har gjort studier med till exempel chokladkakor eller syltburkar och då kan man komma fram till att om man ger en person ett allt för stort urval så blir det svårt att välja då kanske man avstår från att välja men om man får ett mer begränsat urval kan det vara lättare att välja, säger Catrina Ingelstam, chef för fond- och finansavdelningen vid PPM. Hade funnits färre att välja på idag Hade premiepensionerna skapats i dag så hade det varit färre fonder att välja bland. Det stora utbudet som det fanns en politisk enighet om, har lett till att många inte kunnat välja. Ser man inte över sitt PPM-val så är risken större att sparandet utvecklas sämre. PPM vill påminna För att öka aktiviteten skickar PPM ut ett sparbesked de närmaste veckorna som ska fungera som en påminnelse. Enligt Catrina Ingelstam vill en del ha pengarna i handen nu. – Vi har pensionssparare som ringer till oss för att fråga om de får ta ut pengarna i kontanter och göra vad de vill med dem men poängen är ju att de här pengarna ska man faktiskt ha när man går i pension, säger hon. Vad säger ni till dem? – Vi talar om för dem att de här pengarna är inte individens egna kontanter utan det är pengar som är avsatta för den framtida pensionen. Det fina med pensionssystemet är ju att pengarna faktiskt finns. Det är inte nästa generation som ska betala utan här har varje person avsatt pengar för sin framtida pension, säger Catrina Ingelstam.
Robert Sennerdal robert.sennerdal@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".