EU:s miljöministrar bjöds på promenad längs Tännforsen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Klimat i fokus på miljöministermöte i Åre

Klimatfrågan diskuteras vid miljöministermötet i Åre som en upptakt till FN:s klimatmöte i december.

En av dem som arbetar intensivt i FN med förberedelsearbetet är ambassadör Michael Zammit Cutajar. Han leder den arbetsgrupp som ska lägga fram förslag till långsiktiga utsläppsminskningar efter Kyotoavtalet. Men arbetet har gått långsamt hittills.

Om några veckor hålls ett möte i Bonn, där länderna ska diskutera förhandlingstexter. Det är bara en del industriländer, som har redovisat vilka utsläppsminskningar de är beredda till. Och minskningarna är inte nog. Mycket hänger nu på USA, som har varit sent i starten, säger Zammit Cutajar.

Länder som Japan vill bara minska utsläppen med åtta procent. Både Japan och USA vill att man ska räkna från 2005 i stället för 1990, som är FN:s basår. Man kan trixa med procentsatser och årtal hur mycket man vill, säger Zammit Cutajar.

Det är hur många miljoner eller miljarder ton länderna minskar utsläppen, som räknas, säger Zammit Cutajar. Både industriländer och utvecklingsländer måste åta sig utsläppsminskningar. Till exempel Kina, säger Zammit Cutajar.

Om industriländerna lyckades uppnå nollutsläpp skulle klimatförändringen ändå fortsätta. Men industriländerna har använt atmosfären för sin ekonomiska utveckling och bör därför ta ledningen.

Zammit Cutajar säger att han har varit med så länge att han har lärt sig att inte bli frustrerad när förhandlingarna kärvar:

Lösningen brukar komma den sista månaden eller i sista minuten, säger Michael Zammit Cutajar, som arbetar i en av förhandlingsgrupperna inför klimatmötet i Köpenhamn.

Ingrid Gustavsson
miljöministermötet i Åre

ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".