Manuel Zelaya vid gränsen till Honduras. Foto: Esteban Felix/Scanpix.
HONDURAS

Zelaya tog steget in på honduransk mark

Uppdaterad: 01:00
Honduras avsatte president Manuel Zelaya befinner sig sen några timmar på gränsen mellan Nicaragua och Honduras, men det är oklart om, och i så fall när, han verkligen tänker försöka ta sig in i landet. Tidigare ikväll tog han dock några symboliska steg in på honduranskt territorium.

På nyhetskanalen CNN:s bilder kunde man se Zelaya i sin vita cowboyhatt omgiven av anhängare och en stor klunga journalister.

Hans ankomst skedde minuterna efter att polis och militär hade skjutit skarpt på anhängare till Zelaya i staden El Paraiso, några kilometer från den nicaraguanska gränsen.

Som en symbolisk handling gick Zelaya några steg in på Honduras territorium för att sedan gå tillbaka igen. Om han på allvar går in i Honduras har den tillfällige presidenten Micheletti meddelat att han kommer att gripas. å enligt finns 1500 tungt beväpnade militärpoliser på andra sidan gränsen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade ikväll Zelayas agerande "vårdslöst", och uppmanade båda sidor att avstå från provocerande agerande. Den tillfälliga regeringen har å sin sida bett Röda Korset att vara närvarande om Zelaya grips.

Zelaya avsattes som presidentposten under kuppartade former för snart en månad sedan.

Efter det har det internationella samfundet tydligt tagit ställning för Zelaya, medan grannlandet Costa Rica gjort fruktlösa försök att medla mellan parterna.

Det scenario många fruktar mest är att Zelaya, genom att nu så tydligt utmana kuppmakarna, blir gnistan som kan kasta in Honduras in en ny spiral av våld och inbördes strider.

Jörgen Huitfeldt, Washington
jorgen.huitfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".