Vad får man för några få dollar...mer?

Den amerikanska dollarn fortsätter att tappa i värde, både mot euron och japanska yenen och den svenska kronan. Och allt fler ställer sig nu frågan vad man får för några få dollar..mer?
Ja, vad får man för några få dollar mer, egentligen? Allt mindre, kan man säga, både mot euron och yenen och kronan. I morse snuddade dollarn vid 110-strecket mot yenen, vilket är treårslägsta, och euron håller sin styrka mot dollarn kring 1,17, och kronan har inte varit så stark mot dollarn sedan hösten 1998. För den japanska ekonomin betyder dollarförsvagningen att traditionella exportprodukter från Japan till USA som bilar och hemelektronik, till exempel, blir dyrare och därmed kanske mer svårsålda. För svensk industri gäller samma regel, nämligen att exporten till USA hämmas av en svagare dollar, och paradgrenen biltillverkning missgynnas. För Volvo men framför allt krisande SAAB är en svagare dollar inte goda nyheter. Men å andra sidan gynnas företag som har kostnader för inköp, till exempel, i dollar, men intäkter i andra valutor. För konsumenterna betyder lägre dollarpris lägre råoljepris och därmed lägre bensinpris, billigare biljettpriser på flyget, eftersom flygbränslet prissätts i dollar, och konsumentprodukter från USA blir billigare när kronan blir starkare. Än är det dock en bit kvar tills man som svensk kan säga att man inte längre får nåt för några få dollar mer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".