Låglönesatsning väntar i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen börjar nu komma igång på allvar. Facken inom industrin – där sju fackförbund ingår – slog under tisdagen fast att löneutrymmet är 3,5 procent. Metalls Göran Jonsson markerade att det bör göras särskilda satsningar på att få upp lönerna för de lägst avlönade.
– Vi utgår från att alla medlemmar ska kunna få en reallöneökning under den kommande avtalsperioden. När det gäller längd på avtalsperiod har vi ännu inte preciserat sådana krav, men reallöneökningar är en utgångspunkt, säger Göran Jonsson, ordförande för Metallfacket. – Vi har också ett starkt krav på att fortsätta arbetstidsförkortningen och rörande den har det lagts lite olika modeller i olika förbund. säger Göran Jonsson. Det som de sju fackförbunden från såväl LO, som TCO och Saco presenterar under tisdagen är inga direkta lönekrav, de kommer senare. Nu ger facken sin syn på hur mycket det finns att förhandla om. Det facken har vägt in är bland annat riksbankens inflationsmål, den svenska industrins konkurrenskraft och utvecklingen på arbetsmarknaden, alltså konjunkturen. Löner i takt med Europa Då skulle enligt facken 3,5 procents löneutrymme göra att de svenska löneökningarna hamnar i takt med övriga Europa och ge goda förutsättningar för stigande reallöner och bibehållen konkurrenskraft för svensk industri. Trots att inga lönekrav är klara ännu så gjorde i alla fall Metallordföranden Göran Jonsson en tydlig markering: – Vi har ett problem med de lägst avlönade. De lägst avlönade, i alla fackförbunden, måste vi göra särskilda satsningar på, säger han. Men Industrins ekonomiska råd, som fått fackens och arbetsgivarnas uppdrag att analysera vilka förutsättningarna är för löneökningar vill inte sätta någon siffra på utrymmet. OECD:s prognos för löneökningarna i Europa nästa år är i snitt 2,8 procent, en bra bit under de 3,5 procent som Industrifacken pratar om alltså. Men inte heller den siffran, de 2,8 procenten, ska uppfattas som någon norm, säger Olle Djerf, chefsekonom på Nordea och en av rådets ekonomer. – Det kan finnas omständigheter här som måste vägas in, på företagssidan exempelvis när det gäller sjukkostnader och utökat ansvar för arbetsgivarsidan. Är det en faktor som kan sänka löneökningsutrymmet? – Det är en faktor som företagen naturligtvis måste beakta i löneförhandlingarna. Andra faktorer är vad som kan komma från pensionsöverenskommelser och andra branschspecifika saker som avgångsvederlag och sådana faktorer som måste vägas in, säger Olle Djerf, säger chefsekonom på Nordea.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".