Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU kan stoppa undantag för småföretagare

Publicerat onsdag 1 oktober 2003 kl 05.00
Regeringens löfte om att småföretag ska slippa en del av sjukkostnaderna är i fara. Undantaget för småföretagen skulle ha införts redan den 1 juli i år men nu visar det sig att EU-kommissionen har en rad invändningar mot regeringens förslag.
EU:s invändningar kan leda till att ett högkostnadsskydd för småföretagen inte kan genomföras. Regeringen lovade undantag I botten ligger den tredje sjuklöneveckan som infördes den 1 juli. I dag betalar arbetsgivaren de tre första veckorna när man är sjuk, istället för de två första som det var förut. Den här extra sjuklöneveckan slår hårt framförallt mot småföretag. Därför lovade också regeringen ett undantag, att småföretagen bara skulle betala sjuklön upp till ett visst tak och sedan få tillbaka resten av staten. Strider mot konkurrensregler Men kommissionen är missnöjd med förslaget, eftersom det kan strida mot EU:s konkurrensregler. Den långa korrespondens som pågått sedan i april och som fortsätter nu fram i höst, där kommissionen gång på gång kräver förtydliganden, tyder på att frågan är komplicerad. Regeringen tror nu att den kanske kan övertyga kommissionen om de går med på att tidsbegränsa skyddet för småföretag, men frågan är fortfarande öppen. Ovissheten att inte veta vad som gäller påverkar många småföretagare, säger Jens Karlsson, näringspolitisk chef på Företagarna. – Man blir noggrannare. Man undviker att anställa, framförallt personer som kan ha återkommande sjukperioder. Märker ni det redan, från den 1 juli? – Ja, vi märker det väldigt tydligt. Vi har ju dagliga kontakter med småföretagen och man sållar bort dem som man tror kommer att ha sjukperioder, eller så avstår man från att anställa och försöker klara sina affärer genom att anlita andra företag. Hur påverkar det tillväxten och arbetslösheten? – Det försämrar tillväxten och det ökar arbetslösheten. Om det blir ett nej till högkostnadsskydd för småföretag? – Då måste regeringen genast dra tillbaka den tredje veckan. Det är i såfall ett väldigt stort misslyckande. Man har då sjösatt ett system som alldeles uppenbart utsätter småföretagen för orimliga risker utan att ta reda på om man kan skydda dem.
Mari Forssblad mari.forssblad@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".