Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Schyman kritiseras inom vänsterpartiet

Förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman vill slippa vardagsslitet i riksdagen för att ägna sig på heltid åt feminismen. Hon talar nu om att lämna sina platser i utskotten, där det mesta av det vanliga riksdagsarbetet görs. Men det beskedet ifrågasätts av flera ledande vänsterpartister under tisdagen.
En av de som ifrågasätter beskedet är Rosanna Dinamarca. – jag tycker det vore fel av Gudrun att även lämna utrikesutskottet. Det är lite det som riksdagsarbetet hänger på, att vi arbetar i utskotten. Riksdagsarbetet bygger på vissa element och det är det vi får arvode för, säger Rosanna Dinamarca. Schyman talar om att lämna sin reservplats i bostadsutskottet och kanske även i utrikesutskottet, eftersom hon vill jobba med jämställdhetsfrågor på heltid. Men flera vänsterpartister i partiets förtroenderåd säger under tisdagen att det är otänkbart för en riksdagspolitiker att inte jobba i något utskott alls. Förutom Rosanna Dinamarca gäller det Sten Lundström och Ove Hellberg, som båda räknar med att Schyman kommer att behålla en utskottsplats. – För mig är det en självklarhet att man som riksdagsledamot deltar i utskottsarbetet. Varför? – Det är den konstruktionen vi har i det här arbetet. Det är därför vi är satta här. – Är man vald till riksdagsledamot så är det så att man ska delta i utskottsarbete, gruppmöten och de aktiviteter som är obligatoriska som riksdagsledamot, säger de. Schyman har också tänkt hålla en serie föreläsningar i höst. Hon tänker ta emot arvode för det, men skänka arvodet till Kvinnoforum. Både Sten Lundström och Ove Hellberg betonar att själva skulle de inte ta emot något arvode alls för att tala inom sina ämnesområden. Rosanna Dinamarca tycker likadant. – Som riksdagspolitiker har vi redan en ganska saftig lön. Jag anser att man inte ska ta extra betalt eftersom man ändå är ute i sitt ämbete som riksdagspolitiker. I så fall får man nog göra en avvägning av vad man faktiskt vill göra, om det är föreläsningar eller riksdagsarbete, säger Rosanna Dinamarca.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".