Sällsynt att barn drabbas.
Rinkebybranden

Ovanligt med så omfattande dödsbränder

Uppdaterad: 11:48
Det är ovanligt med så omfattande bränder som den i Rinkeby där sex människor omkom. Räddningstjänsten kommer tillsammans med polisen och Statens haverikommission att utvärdera insatsen vid branden.

Det sker bara någon gång per år att mer än en person omkommer i samma brand och ännu ovanligare är det att barn finns bland dödsoffren, säger Ulf Erlandsson, brandutredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det brukar vara ett eller två fall om året, det är inte mer. Normalt så omkommer ungefär 110-120 människor om året i samband med bränder, och bara ett par procent är under 18 år, säger Ulf Erlandsson.

Mellan 1999 och 2008 omkom drygt 1 000 personer i dödsbränder i Sverige, men väldigt sällan var det flera dödsfall i samma brand. Det typiska brandoffret är en man i 60-årsåldern som röker och bor ensam.

I de sällsynta fall då små barn drabbas har de ofta råkat starta branden själva, säger Ulf Erlandsson.

– Ofta är det att de själva har lekt med elden på något sätt. Fått tag i en tändare eller något sådant och är nyfikna och startar en brand.

Branden i Rinkeby startade i en lägenhet längst ner i sexvåningshuset. Men ingen av personerna som omkom fanns i lägenheten, alla hittades i trapphuset, där mängder av giftig brandrök hade vällt ut. Och rökgasförgiftning är den vanligaste dödsorsaken vid en brand, säger Ulf Erlandsson.

– Vid en pyrande brand så bildas koloxid som är en väldigt giftig gas som gör att man somnar och sover djupt. Det finns också gifter i olika sorters plaster, exempelvis skumplaster i möbler.

I dag fortsätter undersökningarna om vad som orsakade branden. Både polisen och Statens haverikommission utreder frågan. Haverikommissionen ska också lämna förslag till hur man kan förhindra framtida dödsbränder. Ulf Erlandsson har redan nu ett viktigt råd att ge.

– Brinner det hos grannen i en annan del av byggnaden är det bästa man kan göra att stanna kvar i sin lägenhet. Ger man sig ut i trapphuset så finns det risk för rökförgiftning, säger Ulf Erlandsson, vid Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".