Staten jämnar ut mellan kommunerna inte de själva

Staten bör ta över skatteutjämningen mellan landets rika och fattiga kommuner. Det föreslår utjämningskommittén som på tisdagen presenterade sitt förslag. Lorentz Andersson, landshövding i Västerbottens län, är ordförande i utjämningsutredningen och anser att det här förslaget ska kunna få en rättvis fördelning mellan kommunerna.
– Förut har det varit så att statsbidraget först har gått till Nacka och sedan har Nacka skickat pengarna till Borgholm. Med den här förändringen går pengarna direkt från staten till Borgholm, säger Lorentz Andersson, ordförande i utjämningsutredningen. Dagens utjämningssystem mellan rika och fattiga kommuner har vållat häftig debatt mellan kommunerna. Rör sig om miljardbelopp Rika Stockholmskommuner betalar miljardbelopp till fattiga landsortskommuner. Men enligt Lorentz Andersson är det alltså statsbidrag som täckt det mesta av betalningarna. Enligt förslaget ska dessa statsbidrag tas och betalas direkt till de kommuner som har ett sämre skatteunderlag. Alla kommuner ska garanteras att få 120 procent av medelskattekraften i landet. Tolv kommuner får betala Det blir bara tolv kommuner, huvudsakligen i Stockholmsområdet och i Stockholms läns landsting som kommer att betala i fortsättningen. I stort sett är politikerna i utredningen eniga om förslaget. Moderaterna vill att alla ska slippa betala Moderaterna vill dock att de rika kommunerna ska slippa betala något alls. På sikt blir Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland förlorare genom att det så kallade kallortstillägget föreslås slopas. Även Stockholm kommer att få betala in mer än idag. Men jämfört med den ökning som finns inbyggd i nuvarande system är det ändå en fördel för Stockholm, säger Lorentz Andersson. – Jämfört med det systemet vi har 2003 och de betalningsströmmar vi har idag så är alla kommuner och landsting sammantaget i varje län vinnare utom Stockholm och Norrlandslänen. Men jämfört med om dagens system skulle ha fått slå igenom 2005, så är vinnarna Norrlandskommunerna och Stockholms län, säger han.
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".