Vita Huset letar läckor

USA:s justitiedepartement meddelade på tisdagen att man inleder en stor undersökning om läckor i Vita Huset som avslöjat en CIA-agent.
Den amerikanska underrättelseorganisationen CIA och Vita Huset har länge varit oeniga om Iraks innehav av massförestörelsevapen och om hur stort hot Sadddam Huseins regim egentligen utgjorde. USA:s fd ambassadör i Gabon, Joseph Wilson, skrev i somras i New York Times att president Bush byggde sin invasion av Irak på dubiös information och han tillbakavisade uppgifterna om att Irak köpt uran för kärnvapen från Niger. Ambassadören hävdar nu att Vita Huset hämnades genom att en nära medarbetare till president Bush medvetet läckte hemliga uppgifter om att ambassadör Wilsons hustru är CIA-agent till flera journalister. Den kände kolumnisten Robert Novak förde sedan uppgifterna vidare till allmänheten. Genom att avslöja att hustrun var anställd av CIA ville president Bushs stab understryka att Wilsons kritik i själva verket var styrd av underrättelsetjänsten. Att avslöja vem som är CIA-agent är ett brott som kan ge upp till 10 års fängelse. President George Bush säger på tisdagen att han ser mycket alvarligt på om någon i Vita Huset satt landets säkerhet i fara och har beordrat staben att spara all e-post och anteckningar och att samarbeta med justitiedepartementets undersökare. Flera kongressledamöter från det demokratiska partiet föreslår nu att det ska tillsättas en särskild fristående åklagare eftersom en av president Bushs viktigaste rådgivare misstänks vara huvudläckan.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".