Guantánamofångarna uppmärksammades i EU

Europaparlamentet höll under tisdagen en hearing om de amerikanska fångarna på amerikanska militärbasen Guantánamo. Ingen vet hur många fångar som finns där och efter två år har de ännu inte ställts inför rätta.
En tvärpolitisk grupp europaparlamentariker försöker nu få EU att agera och svensken Mehdi Gezali, vars son sitter på Guantánamo, hoppas EU ska driva frågan fram åt. – Jag måste visa världen och Europa att vi måste ställa krav för att alla som sitter där i Guantánamo. Vad tycker du om omvärldens agerande? – Först var jag nöjd, men nu har jag blivit tyst, säger Mehdi Gezali. Det var framför allt Anna Lindh som drev frågan om Guantanamofångarnas frigivande. Nu har det blivit tyst, säger Mehdi Ghezali med tårade ögon och pekar på en bild av den bortgångne utrikesministern med ett sorgflor. Ingen annan av EU:s utrikesministrar har agerat så beslutsamt i frågan, säger Gösta Hultén, ordförande i den tvärpolitiska gruppen för Guantánamofångarnas frigivande. – I Europa tror jag det ligger på underliggande främlingsfientliga strömningar att man inte försvarar de här medborgarna som andra. De räknas inte som riktiga medborgare. Vad anser du att EU ska göra? – Jag tycker att EU ska agera som organisation. Man måste driva det mot USA i förhandlingar. DE olika EU-länderna måste också agera enskilt. Anna Lindh var den första utrikesministern i EU som ställde krav på frigivande. Nu väntar vi att andra följer efter. Nu är den här frågan första gången på EU:s agenda, säger Gösta Hultén.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".