Labourkongressen mötte Blair med jubel

Storbritanniens premiärminister Tony Blair har beskrivits som gammal, trött och grå den senaste tiden, men på tisdagen visade han upp en annan sida.
Blairs popularitet har den senaste tiden rasat och han har fått hård intern kritik för Irakkriget och olika inrikespolitiska reformer. Jubel från kongressen På tisdagen talade han på Labourpartiets kongress och sa att han skulle fatta samma beslut igen när det gäller Irak. Och kongressen jublade. – Jag skulle göra det igen, trots att Irakkonflikten delat det internationella samfundet, sade Blair bland annat om Irak. Han medgav att kriget splittrat partiet och landet men bad inte om ursäkt eller medgav några misstag. Det var som väntat en kompromisslös Blair som talade. Ny dialog utlovades En ny dialog med partiet och folket utlovades, men i övrigt gav han sig inte en tum, inte om Irak, inte om de djupt kontroversiella reformer och privatiseringar i den offentliga sektorn som så stora delar av hans parti är emot. Det var ett tal som definierade ledarskap. – Vilken politiker som helst kan fatta populära beslut, tilliten testas när det handlar om svåra beslut. Det finns bara två vägar, sade Blair. Framåt eller bakåt, och jag har ingen backväxel. Labourkongressen bemötte honom inte med tystnad eller surmulenhet, den stod upp och jublade. Blair tycks ha gjort det igen - han är alltid en lysande talare, och alltid som bäst när han är som mest pressad. Effekten kanske inte varar, men just nu framstår han som en politikens utbrytarkung.
Agneta Ramberg, Bournemouth agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".