Calle Jonsson åker inte till rättegång på Rhodos

19-årige Calle Jonsson kommer inte att åka till den rättegång han är kallad till på Rhodos på måndag. Det beslutet har familjen tagit efter ett möte med sin svenske advokat Leif Silbersky.
Calle Jonsson satt i grekiskt fängelse i över ett halvår misstänkt för dråpförsök under semestern på Kos. Han släpptes fri mot borgen i februari förra året under uppmärksammade former. Calle Jonssons pappa Gösta Jonsson menar att de inte litar på att sonen får en rättvis rättegång i Grekland. – Calle åker inte till rättegången eftersom vi inte litar på systemet, säger Gösta Jonsson. Det grekiska rättsystemet är inte pålitligt och Grekland är ingen rättstat. Anklagad för knivskärning Det var sommaren för två år sedan som Calle Jonsson greps av poliser på ön Kos anklagad för att ha knivskurit en annan man. Men enligt Calle Jonssons svenske advokat Leif Silbersky är polisutredningen mycket bristfällig. I februari förra året prövade en appellationsjury på Rhodos fallet och kom fram till att bevisen inte räckte för att hålla kvar Calle Jonsson i häktet. Han släpptes fri mot borgen på nästan 130 000 kronor. Det är pengar som han nu förlorar genom att inte åka till rättegången. Det kan ändå sluta med att han måste åka till Rhodos, berättar advokat Leif Silbersky. – De rättsliga konsekvenserna kan bli att de grekiska myndigheterna, nu när Calle inte dyker upp den 6 oktober, kommer att besluta sig för att begära ett utlämningsförfarande. Det betyder att man går till de svenska myndigheterna och begär att Calle med hjälp av svenska myndigheter ska förpassas till Grekland och en huvudförhandling där. Grekland kan begära utlämning Om Grekland bestämmer sig för att begära Calle Jonsson utlämnad då kan familjen vända sig till Högsta domstolen i Sverige för att få saken prövad. Det kan i sin tur leda till att det blir justitieminister Thomas Bodström som till slut fäller avgörandet om svensken ska lämnas ut eller inte. – Jag tror att vi står vid en skiljeväg, säger Leif Silbersky. Vi kommer att se huir svenska myndigheter kommer att ställa sig till en begäran om utlämning av en svensk medborgare när man har befogad kritik mot rättssystemet i det andra landet. Så det kan sluta med en het politisk debatt mellan de två länderna och kanske inom EU? – Jag tror att det kommer att bli en politisk debatt och det har det ju delvis redan varit. Jag ser hur svenska politiker har ställt sig bakom att det finns en befogad kritik gentemot rättssystemet i Grekland, säger Leif Silbersky. Har kostat en halv miljon kronor För familjen Jonsson har det hittills kostat en halv miljon kronor att föra sonens talan genom det grekiska rättsystemet. – Det är vad det kostar i resor och förlorad arbetsförtjänst och att betala advokater, översättningar och telefonsamtal till svenska ambassaden i Aten. Ingenting har man hjälp av att man är svensk, man känner sig utlämnad, säger Gösta Jonsson uppgivet. Det skrämmer mig väldigt mycket att vi är med i en union där man ska lita på varandras rättsystem och sedan hamnar man i en sådan här situation. Det är inte värdigt en rättsstat som Sverige att stötta en så kallad grekisk stat.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".