Få svenskar aktiva PPM-väljare

Det är få svenskar som har bytt fond i premiepensionssystemet. Nu vill Premiepensionsmyndigheten, PPM, att fler ska se över sina placeringar.
PPM skickar nu ut ett personligt kontobesked och vägledning till fondbyte, Det säger Catrina Ingelstam, chef för fond- och finansavdelningen vid PPM. Sedan det nya pensionssystemets start för snart tre år sedan har de 5,2 miljoner spararna gjort totalt drygt en halv miljon byten. Fyra av tio har aldrig gjort ett aktivt val och deras pengar ligger kvar i Premiesparfonden. Och just den här så kallade icke-väljarfonden har tappat en fjärdedel av sitt värde - vilket också är genomsnittet för alla fonder i PPM. Sämre har det gått för den mest populära fonden bland de aktiva valen - Roburs Aktiefond Contura - som ligger på minus 64 procent. Men det svänger snabbt - bland de fonder som haft sämst utveckling sedan starten hittar man också årets vinnare. PPM vill uppmärksamma spararna på vikten av att löpande se över sina placeringar - att spararna satsat på fel fonder hittills kan man inte säga, enligt Catrina Ingelstam. Robert Sennerdal, reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".